Sem 2018 Párt Program

SEM 2018 Párt program

 

Céljaink eléréséért az alábbi programot állítottuk össze: Párt program itt

 

sem 2018 párt program

 

Nyomtatható verzió letöltése (PDF)

 

1. Az OECD legfrissebb, 2017-es Health at a Glance címet viselő jelentése szerint a születéskor várható 76 éves magyar élettartam öt évvel rövidebb az átlagnál; dohányzásban, elhízásban, rák- és szívhalálozásban pedig adataink a vizsgált országok közül a legrosszabbak között vannak.

Ezért legfontosabb feladatunknak egy önálló egészségügyi minisztérium felállítását tartjuk, amely kiemelten foglalkozna preventív egészségmegőrző- és szűrőprogramokkal, szenvedélybeteg-leszoktató programokkal, célul tűzné ki a sajnálatos jelenlegi általános kórházi állapotok felszámolását, szeretné az orvosi-és ápolói hivatás presztízsét visszaállítani méltányos bérezéssel valamint az orvosok és ápolók kivándorlását megakadályozandó szakmai fejlődési utak biztosításának lehetőségével.

A minisztérium a várható, átlagos élettartam emelkedésével párhuzamosan a megnövekedett igényekre való tekintettel a háziorvosi- és házi ápolási szolgáltatások és szolgáltatók körét is bővítené.

2. Ahogy a WHO fenti definíciója is rávilágít, az egészség nemcsak fizikális, hanem szellemi jólétet is feltételez. Egy 2016-os, a világ több, mint 150 országát vizsgáló World Happiness Report szerint hazánk mindössze a 91. helyen végzett a boldogsági rangsorban, miközben a szomszédos Ausztria az előkelő 12., míg Csehország a 27. helyet szerezte meg. Úgy véljük, hogy a boldogabb, testileg és lelkileg egyaránt egészségesebb ország megteremtésének egyik alapfeltétele oktatásunk kompetenciaalapú megreformálása, amelyet önálló oktatási minisztérium felállításával képzelünk el.

A magyar gyermekek stresszmentesebb, ezáltal boldogabb tanulóéveinek biztosítása érdekében célul tűznénk ki a finn oktatási rendszer világszerte vezető és elismert módszereinek átvételét; csökkentetnénk a gyermekek jelenlegi általános túlterheltségét, például a házi feladat minimalizálásával, viszont maximalizálnánk az oktatási intézmények heti óraszámait.

A finn oktatási módszer másik hangsúlyos eleme a sportra, rendszeres testedzésre nevelés: üdvözöljük tehát a mindennapos testnevelés bevezetésének jelenlegi hazai gyakorlatát közoktatási intézményeinkben, azonban úgy tapasztaltuk, hogy sok esetben ennek feltételei megfelelő felszereltségű tornatermek és sporteszközök hiányában nem adottak. Célul tűztük ki ezek mihamarabbi korrigálását és az eszközök pótlását, valamint azt is, hogy olyan új tantárgyak is bekerüljenek a hazai oktatásba, mint az egészségtudatosság és pénzügyi ismeretek.

Elengedhetetlenül fontosnak tartjuk, hogy az iskolai testnevelésórák a hazánkban fellelhető sportolási lehetőségek teljes spektrumának bemutatásával egyfajta sportágválasztó funkcióval is bírjanak: nem pusztán a mozgás a cél, hanem annak a mozgásformának a megtalálása, amely a gyermek testi-lelki adottságainak a leginkább megfelel és ezáltal akár egy életen át elkísérheti. A tankötelezettséget a jelenlegi gyakorlattal szemben indokoltnak tartanánk 18 évre emelni és céljaink között szerepel az egyetemi autonómia visszaállítása is. Ezen kívül fontosnak tartjuk a tanárok külföldi ösztöndíjas képzési gyakorlatának biztosítását is.